Niet vergeten! Extra’s bij de BTW-aangifte over het 4e kwartaal.

Bij de BTW aangifte over het 4e kwartaal moeten een aantal dingen worden gedaan, die in de eerste drie aangiften niet (per sé) hoefden.

BTW over giften is vaak niet aftrekbaar, net als BTW over eten en drinken, ook al staat de BTW op het bonnetje. Over trein- en bus- en taxikaartjes mag je 6% terugvragen, ook al staat het niet op het kaartje.

Als je deels onbelaste omzet hebt gehad, je hebt bijvoorbeeld gastlessen op basisscholen gegeven, dan mag je niet alle BTW uit je inkoopfacturen terugvragen. Je kunt in je administratie uitsplitsen wat je voor de onbelaste omzet hebt gekocht, en die BTW niet terugvragen. Je kunt ook BTW terugvragen in de verhouding belaste/onbelaste omzet.

Als je minder dan € 1.883 aan BTW moet betalen over het hele jaar, dan heb je recht op de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Maar let op! Als er BTW naar jou is verlegd (als aannemer, of door aankopen binnen de EU) kan het zijn dat je toch wat BTW moet betalen. De uitleg staat hier: BTW-KOR in specifieke situaties

Als je minder dan € 1.345 hoeft te betalen, kun je toestemming krijgen om jaaraangifte te doen. Je moet daarvoor een verzoek sturen aan de Belastingdienst. De vier kwartaalaangiften voor 2017 staan nu al voor je klaar, maar je mag dan meestal driemaal een “0”-aangifte indienen. Op zich best handig! Je kunt zelfs vrijstelling van de administratieplicht krijgen, maar dat is niet verstandig. Voor de inkomstenbelasting moet je administratie toch ook doen. Als je vrijstelling hebt, mag je geen BTW terugvragen als je in een jaar per saldo BTW terug zou krijgen.

BTW-bijtelling auto

Heb je de BTW van de auto ooit afgetrokken? Dan mag je daarna ook in elk kwartaal alle BTW van onderhoud en brandstof aftrekken. Maar… Je moet in het 4e kwartaal een bijtelling wegens privégebruik doen. Gebruik je de auto niet meer dan 500 km voor prive? Dan denk je datje niets zou hoeven bijtellen, maar dat is niet altijd zo. Voor de BTW tellen de kilometers voor woon-werkverkeer als privé-kilometers, voor de inkomstenbelasting zijn dat zakelijke kilometers. (Ja, dat kan de Belastingdienst best makkelijker maken!) Als je een kilometeradministratie hebt, kun je hier: Rekenhulp BTW bijtelling vinden wat je bij moet tellen.

Zonder kilometeradministratie tel je de eerste 5 jaar dat je de auto hebt 2,7% van de cataloguswaarde bij (ook als je de auto 2e hands, maar mét BTW) hebt aangeschaft). Na die 5 jaar tel je 1,5% bij. Heb je een auto zonder BTW aangeschaft, dan tel je altijd 1,5% bij.

Heb je de aanschaf-BTW niet afgetrokken? Dan staat de auto voor de BTW in privé. Dan mag je een deel van de BTW van brandstof en onderhoud terugvragen. Een goede uitleg staat hier: auto voor BTW in privé.

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie