Van uitstel komt afstel?

Vaak wel, maar niet bij belastingen!

Als je aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting, moet dat voor 1 mei. Je kunt uitstel aanvragen tot 1 september. Belastingconsulenten, zoals ik, kunnen uitstel aanvragen tot 1 mei volgend jaar, zodat we het werk over een heel jaar kunnen verdelen. We moeten wel elke maand een evenredig deel van de aangiften indienen, we kunnen niet met alle aangiften een jaar wachten. Vaak is lang wachten ook niet erg handig: als je geld terugkrijgt, krijg je daar geen rente over. Als je belasting moet bijbetalen rekent de Belastingdienst 4% rente na 1 juli.

Die renteregeling is best wrang als er belasting verschuift van de ene partner naar de andere. De een moet € 2.000,= bijbetalen plus 4% rente. De ander krijgt € 2.000,= terug, zonder rente.

Wat gebeurt er als je te laat bent met je aangifte?

In eerste instantie lijkt alles mee te vallen. Je krijgt een herinnering en later een aanmaning. Het kan maanden duren voor je die krijgt. Maar, op een dag, valt er een “ambtshalve aanslag” in de bus. Die is echt veel hoger dan het bedrag dat je normaliter zou moeten betalen. Je krijgt zes weken om hem te betalen, daarna gaat de afdeling invordering hem incasseren, met de Leidraad invordering in de hand. Die afdeling heeft een heel ander werktempo dan de afdeling die de aanslagen oplegt. Herinnering, aanmaning, dwangbevel, beslaglegging, ze volgen kort na elkaar. Incassokosten en gedoe! De deurwaarder heeft er geen boodschap aan dat de aanslag te hoog is: de aanslag is opgelegd, je hebt geen bezwaar aangetekend dus is hij goed en moet je betalen. Je kunt overigens alleen bezwaar maken tegen de ambtshalve aanslag door een goede aangifte in te dienen. Dat moet binnen zes weken nadat je die ambtshalve aanslag kreeg, dus voor de datum dat hij betaald moest worden.

Geen uitstel meer

Naast de boetes wegens het te laat indienen van de aangifte en het te laat betalen is er nog een maatregel: als je in de afgelopen drie jaar twee keer te laat was met je aangifte, krijg je alleen nog uitstel tot 1 september. Ook een belastingconsulent kan dan geen langer uitstel meer voor je aanvragen. Gelukkig zijn ze wel zo coulant, dat als je het laatste jaar op tijd was, je weer uitstel tot 1 mei kunt krijgen.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie